Press "Enter" to skip to content

Pla valencià de Foment del Llibre i la Lectura

El compromís va estar manifestat pel PPCV, PSPV-PSOE, COMPROMÍS, EUPV, UpyD i PODEMOS amb motiu del Dia Internacional del Llibre • CIUDADANOS va excusar la seua participació a l’acte

ELS PRINCIPALS PARTITS POLITICS ES COMPROMETEN PÚBLICAMENT AMB LA FUNDACIÓ PEL FOMENT DEL LLIBRE I LA LECTURA (FULL) A POSAR EN MARXA UN PLA VALENCIÀ DE FOMENT DEL LLIBRE I LA LECTURA EN ELS PRÒXIMS SIS MESOS

Posar en marxa una comissió integrada per técnics i el sector valencià del llibre en el próxims sis mesos, siga qui siga el partit que guanye les properes elecions autonòmiques i siga qui siga el partit o partits que estiguen al front de la Generalitat Valenciana, ha sigut l’acord public que han manifestat el PPCV, PSPV-PSOE, COMPROMIS, EUPV, UpyD i PODEMOS, a la taula rodona Politiques de Foment del lllibre i la lectura 2015-2019, organitzada per la Fundación pel Llibre i La Lectura (FULL), que va tindre lloc ahir dijous a la Fira del Llibre de València, amb motiu del Día Internacional del Llibre.

La taula rodona va comptar amb la participació d’integrants de les diferents candidatures a les Corts Valencianes en les pròximes eleccions autonòmiques com  Beatriz Gascó, pel PPCV; Carmen Amoraga, pel  PSPV-PSOE;  Mª Josep Ortega, per COMPROMÍS; Francesc Agulló, per EUPV;  i Miguel Morata, per PODEMOS. També es va comptar amb la participació d’ Eduardo Gómez, candidat a l’alcaldia de València per UPyD. A l’acte també va estar convidat CIUDADANOS, que va excusar la seua participació.

Fa unes setmanes, FULL va presentar a la ciutat de València el seu projecte de Pla Valencià de Foment del Llibre en la Lectura. En aquest document, a banda de definir que és un pla de foment de la lectura i les seues fonts jurídiques, es traça una foto fixa del que és la realitat del llibre i la lectura a la Comunitat Valenciana a partir de dades oficials del CIS, la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya i del Ministeri de Cultura. Les dades valencianes més que preocupants són alarmants, totes per davall de la mitjana nacional i en alguns casos a la cua de les comunitat autònomes.

La Comunitat Valenciana ocupa el desè lloc de de comunitats lectores amb el 56’8%, 2’3 punts per davall de la mitjana nacional que és del 59’1% i i 14’2 punts per davall de la mitjana europea. En quant a compra de llibres és la penúltima autonomia que menys llibres compra, només per davant de Canàries. En quant a l’últim llibre comprat amb llengua pròpia la Comunitat Valenciana també es troba a la cua, amb un 2% de llibres comprats en valencià, inclús per davall de la compra de llibres en eusquera a Navarra. En relació al número de llibreries, mentre la mitjana espanyola és una llibreria per cada 11.774 habitants, a la Comunitat Valencia és d’una llibreria per cada 15.000 habitants, un 30% per davall de la mitjana nacional, el que fa que hi hagem moltes comarques valencianes sense llibreries. Els indicadors de les biblioteques també estan per davall de la mitjana. Mentre la mitjana nacional de documents per habitant és de 1’7 documents a la Comunitat Valenciana és de 0’92. La recomanació de l’UNESCO és de 1’5 a 2’5 documents per habitant.

Amb aquesta foto fixa FULL planteja en aquest document onze àmbits d’intervenció urgents amb més d’un centenar d’accions a realitzar.

Al llarg de les últimes setmanes la junta directiva de FULL s’ha reunit amb representants de les diferents formacions polítiques no sols per a que estiga inclòs el pla en els diferents programes electorals, sinó també per obtindre el compromís ferm, governe qui governe a la Generalitat Valenciana durant la pròxima legislatura 2015-2019, de convocar un equip de treball que realitze un diagnòstic real de la lectura i el llibre a la Comunitat Valenciana i elabore un pla de foment que  traga de la dramàtic situació lectora que viuen els valencians i valencians. Objectiu que es va aconseguir ahir amb l’acord manifestat públicament pel PPCV, PSPV-PSOE, COMPROMÍS, EUPV, UPyD i PODEMOS, a la taula rodona que va tindre lloc a la Fira del Llibre de València.

A l’acte també es va fer pública l’adhesió al Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura impulsat per FULL del Consell Valencià de Cultura, la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, Escola Valenciana, l’Associació de Bibliotecaris Valencians, la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, els patrons de FULL ( l’Associació d’Editors del PV, el Gremi de Llibres de València i l’Associació Professional d’Il·lustradors de València). I de la Direcció General de Cultura de la GV, en declaracions públiques fetes per la Directora General, Marta Alonso, que també va assistir com a públic a la taula rodona acompanyada pel Subdirector General del Llibre, Arxius i Biblioteques, Antonio Peña.

El Pla valencià de Foment del Llibre i la Lectura elaborat per FULL es pot descarregar al portal Editors Valencians, www.llibresvalencians.com.

València, 24 d’abril de 2015

Comments are closed.

Mission News Theme by Compete Themes.